Miksi kouluttautuisin lymfaterapeutiksi – turvotuksen asiantuntijaksi?
28.9.2023Miksi valitsin lymfaterapiaopinnot? Erään kurssilaisen tarina.
21.11.2023Olen huolissani Satakunnan hyvinvointialueen toimintaperiaatteista
Olen huolissani, sillä nyt on selvinnyt, että Satakunnan hyvinvointialueen toimintaperiaatteet eivät tue lymfaterapiaa hoitomuotona.
Joten näin ollen ei tue myöskään palveluntuottajina lymfaterapeutteja. Olen saanut sekä Rauman aikaisilta potilailtani, että kollegoiltani hälyttäviä ja huolestuneita yhteydenottoja tilanteesta; saadaksesi lymfaterapiaa, sinun on mm. sitouduttava käyttämään kompressiota (sidoksia raajassa / raajoissa) aina koko hoitojen välisen ajan eli tarkoittaa noin kahta – kolmea viikkoa sidoksissa 24/7. Asiasta on tehty lauselma Satakunnan hyvinvointialueelle ja toimitettu myös huoli alueen sotejohtajalle.
Nyt on niin, että Suomessa on jostain kumman syystä ruvettu kopioimaan sanatarkasti Keski-Euroopan ödeemaklinikoiden käytänteitä. Allekirjoitan kyllä, että intensiivinen lymfaterapiajakso, 10 – 12 kertaa tiheään tahtiin ja sidonta aina hoidon jälkeen, olisi tärkeää, jotta saataisiin ideaalinen vaste kudoslastiin eli turvotukseen. Tämän jälkeen hankitaan yksilöllinen lääkinnällinen hoitotuote eli hiha, sukka tai mikä se sitten onkin. Näin kyllä, tämä toimii ödeemaklinikalla!
Potilaat ovat Keski-Euroopassa kliniikalla intesiivivaiheen – täysihoidossa. Poissa arkirutiineista, ei kaupassa eikä töissä käyntiä. He saavat siellä kaiken mitä lymfaterapian pitäisi meilläkin kuulua intensiivivaiheessa:
- manuaalisen lymfaterapian
- kompressiohoidon, sidonnan joka päivä, kahdestikin
- liikehoidon, opastuksen
- ravinto-ohjauksen
- yksilöllisen henkisen tuen, ohjeistuksen, opastuksen, miten tulla toimeen oman kehon, sairautensa kanssa LÄÄKÄREILTÄ
Kun potilaat kotiututuvat ödeemaklinikoilta intensiivivaiheen jälkeen, heidän hoitonsa jatkuvat ylläpitohoitona yksityissektorilla. Nyt olen huomannut, että monella hyvinvointialueella ei nähdä ödeemahoitojen ylläpitohoitoa tarpeelliseksi?
Lymfödeema on koko elämän kestävä sairaus, 24/7. Riittääkö sen hoidoksi 2- 3 viikkoa vuodessa?
Potilaat ovat klinikalla, missä on omat osaajat yllä mainituille toimenpiteille lääkärin alaisuudessa. Me lymfaterapeutit, täällä Suomessa, teemme tuon kaiken. Ainakin niin meidän pitäisi? Ja missä kohtaa lääkäri ottaa vastuun ja huolenpidon potilaista?
Toistan uudelleen, potilaat ovat klinikalla, missä on omat osaajat yllä mainituille toimenpiteille lääkärin alaisuudessa. Me lymfaterapeutit, täällä Suomessa, teemme tuon kaiken. Ainakin niin meidän pitäisi? Ja missä kohtaa lääkäri ottaa vastuun ja huolenpidon potilaista?
Voimmeko me siis täällä Suomessa kopioida Keski-Euroopan toimintaperiaatteita? Emme. Monestakin syystä.
Jos et karta haasteita, jaksat pakertaa saadaksesi hyvän lymfaterapiatekniikan käsiisi, olet empaattinen – hae nyt marraskuussa alkavaan Vodder-lymfaterapiakoulutukseen. Saat taidon, jolla voit helpottaa ja auttaa monia asiakkaitasi tekniikalla, jonka tehoa on sitä tietämättömän vaikea uskoa. Mutta, uskon asia tämä ei kuitenkaan ole. Siihen tarvitaan ainoastaan taitoa, joka saavutetaan kovalla harjoittelulla ja ylläpidetään säännöllisin välein kertaamalla. Tulen olemaan sinun tukenasi ja tutorina.