Lymfaterapia

Lymfaterapia

Alkuperäinen Vodder -lymfaterapia on tanskalaisten Emil ja Estrid Vodderin 1930-luvulla kehittämä systemaattinen hoitomenetelmä.  Tekniikka on muista manuaalisista hoitotekniikoista poikkeava. On hallittava omat kädet, sillä iholla työskennellään “with the skin”. Kudokseen on saatava hyvin kevyt, ovaalin muotoinen venytys, imusuoniston kulun suuntaisesti,  mikä palautuu ns. nollavaiheeseen. Paineen vaihtelu otteessa tekee otteista pumppaavan, ote ei saa liukua. Tekniikassa on tärkeää saada otteista pumppaavia.

Viime vuosien tutkimukset imusuonijärjestelmän toiminnasta ja fysiologiasta, esimerkiksi aivojen glymfaattisen järjestelmän löytyminen, kudosnesteen poistuminen 100 % imusuoniston kautta, vaikuttavat siihen, että lymfaterapian arvostus lääkkeettömänä hoitomuotona tulee lisääntymään.

Turvotuksen hoidon lisäksi lymfaterapia aktivoi myös parasympaattista hermostoa. Hoidolla on kokonaisvaltainen vaikutus kehoa elvyttäviin toimintoihin.

Kokonaisvaltainen Lymfaterapia, CDT=Combined Decongestive Therapy

Lymfaterapiassa otetaan potilas kokonaisvaltaisesti huomioon, työssä kohdataan usein myös vaikeasti sairastuneita henkilöitä.

Lymfaterapia hoitomuotona tarkoittaa:

  • manuaalisen lymfaterapian
  • kompressiohoidon (sidonta ja lääkinnälliset hoitotuotteet)
  • liikehoidon
  • ihonhoidon
  • ravinnon opastuksen

Hyödyllisiä linkkejä

Imusuonisto, turvotus ja lymfaterapia

Videolla käsitellään turvotusta, miksi ja miten se kehittyy sekä kerrotaan imusuonijärjestelmästä ja lymfaterapiasta. Asiantuntijana Vodder-lymfaterapeutti ja -kouluttaja Tarja Kokkonen.